Historie gruzínského vinařství

Historie gruzínského vinařství

Gruzie je kolébkou vinařství. Víno se v Gruzii vyrábělo již v období neolitu – před více než 8000 lety. Historii vína v Gruzii je tudíž mnoho tisíc let a tradice vinohradnictví je neoddělitelná a prolíná se s národní identitou země.

Mezi nejznámější vinařské oblasti Gruzie patří – Kachetie, Kartli, Imereti, Gurie, Rača-Lečchumi, Kvemo (Dolní) Svaneti a Abcházie. Pěstuje se tam kolem 500 jedinečných a endemických druhů odrůd révy vinné v Gruzii, z nichž 30 je rozšířeno po celé zemi:
Kachetie je známá svými odrůdami Saperavi, Rkaciteli a Mtsvane; Kartli – odrůdami Goruli Mtsvane; Imereti – Tsitska a Krakhuna; Gurie a Abcházie – Tsolikouri a Čchaveri; Samegrelo – Odžaleši a Rača-Lečchumi – Usacheluri, Alexandrouli a Culukidzes Tetra.
Velká láska gruzínského národa ke kultuře vinné révy je vyjádřena mnoha způsoby, například v tradičním gruzínském designu, písních, poezii a malířství.

Gruzínci vytvářeli svoji jedinečnou kulturu vína po staletí a vyvíjeli způsoby výroby vína, od stolních až po dezertní. Vinné sklepy s hliněnými nádobami (gruzínsky “kvevri”), pocházející z 8. a 7. tisíciletí před naším letopočtem, byly nalezeny při archeologických vykopávkách po celé Gruzii.

Během vykopávek byly vinné nádoby objeveny v okolí chrámů a klášterů, což dokazuje, že víno bylo také používáno při náboženských obřadech. Má se za to, že Svatá Nino zavedla v Gruzii křesťanství v roce 365 př.n.l. pomocí kříže, vyrobeného z vinné révy.
Nutno poznamenat, že muzeum vína Vinopolis v Londýně věnuje svůj první pavilon kultuře vinařství Gruzie a uznává naši zemi za kolébku vína.